Ako imate želju nadograditi postojeću karijeru novim, uzbudljivim poslom ili se u potpunosti prekvalificirati za profesionalnog skipera, vjerujemo da imate pitanja.

Za vas smo napravili ovaj kratki vodič da znate što očekivati u svijetu profesionalnih skipera i kako da vam novi početak bude što jednostavniji:

  1. Naučite potrebne vještine u Vodan Skipper Academy

Bilo da ste imali nekog iskustva u jedrenju ili pomorstvu, ili ste totalni početnik sa puno dobre volje, ovo je početno mjesto za vas. Svi skiperi koji završe Vodan Skipper Academy imaju jednake, snažne temelje za izgradnju svog skiperskog umijeća. Kada završite intenzivni dvotjedni tečaj, instruktor će vas obavijestiti o vašem napretku i daljnjim koracima koje trebate poduzeti kako bi ste se nastavili razvijati u pravom smjeru. Stojimo iza naših polaznika, ali i iza naše akademije, te garantiramo da nitko neće izaći iz Akademije sa strahom od uplovljavanja pod bočnim vjetrom.

  1. Skupljajte milje

Ovo je korak koji počinje pod brojem 2, a traje doživotno. Nakon završetka akademije ključno je „skupiti milje“, tj. iskustva na brodu, jer unatoč najboljim naporima naših instruktora, broj sati i broj milja provedenih pod jedrima je iskustvo koje se ne da nadoknaditi ni knjigama ni tečajevima. Plovidba je zahtjevan posao i samo praksom se dolazi do samopouzdanja i stručnosti. Kako bismo osigurali da naši polaznici nakon akademije „skupe milje“, tj. dođu do prvih praktičnih iskustava u profesionalnim vodama, naše polaznike pridružujemo Vodan Yachting  skiperima na poslovima transfera brodova. Svi procesi koje skiper mora znati će se vježbati u stvarnom okruženju i na stvarnim poslovima. Ovo je obavezan korak u vašoj karijeri i garantiramo da ćete na transferu steći iskustva koja će te još dugo prepričavati

Sailing miles collecting for skipper licence

  1. Ishodite dozvole

Bez obzira na znanje i broj milja u jedrima, ne možete preuzeti odgovornost za brod i posadu bez dozvole koju izdaje Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske. Profesionalni skiperi mogu taj posao obaviti minimalno sa Dozvolom za voditelja brodice C kategorije. Najčešće se skiperi odlučuju za Dozvolu za zapovjednika jahte A ili B kategorije, koje im omogućavaju plovidbu na većim brodovima i katamaranima. Da biste položili ovaj ispit, treba vam tečaj akreditirane škole. Naši partneri u pomorskom učilištu Adrialibar će vam nakon završene akademije dati popust na svoje tečajeve. Nakon toga, trebat će vam i liječnički pregled za pomorce i malo čeličnih živaca na ispitu. I dozvola je tu!

  1. Samozapošljavanje

Sad kada ste opremljeni znanjem, iskustvom i dozvolama, želite krenuti u svoju prvu skiperažu. Međutim, svoj mukotrpno odrađeni posao trebate moći i naplatiti. Naplata se vrši putem pravne osobe, na nekoliko načina:

  1. Osnivanje ili doregistracija obrta
  2. Osnivanje ili doregistracija j.d.o.o
  3. Osnivanje ili doregistracija d.o.o

Većina skipera naplaćuje svoje usluge preko paušalnog obrta, koji je najjednostavniji i najjeftiniji način poslovanja. 

Ukoliko prvi put osnivate obrt ili drugu pravnu osobu s ciljem da se samozaposlite, imate pravo na Potporu za samozapošljavanje HZZ-a koja u 2021. godini iznosi i do 130.000kn. Tim poticajima možete si osigurati opremu koja će vam biti neophodna za rad, kao i tečajeve koji će vam biti korisni za usavršavanje ili ishodovanje dozvola. 

Ako nikada niste prijavljivali slične projekte ili radili poslovni plan, nemajte brige. Ured Vodan yachtinga vam je na raspolaganju za sva pitanja i savjete kako što bolje napisati poslovni plan, dobiti poticaje i započeti samostalno poslovanje. 


5. Krenite u novu karijeru s Vodan Yachtingom kao trajnim i dobrim partnerom! Mirno more

Skipper skils