Pitanje koje gosti često pitaju. Gosti na odmoru, a osobito djeca, imaju želju okušati se u pecanju ili drugom načinu ribolova. 

Kako bi osigurali da pecanje ili ribolov budu zabavna i poučna iskustva, gostima (a osobito djeci) treba objasniti da:

  1. Nije svaki ribolov dozvoljen
  2. Za pecanje je potrebna dozvola
  3. Pecanje i ribolov se vrši na vlastiti rizik
  4. Ribolov ima ekološke posljedice

Zabrane

Kako zabava ne bi prerasla  u nepotrebno ugrožavanje živog svijeta na moru važno je upozoriti da je zabranjeno:

  • vađenje zvjezdača, trpova, ježinaca i morskih konjica
  • vađenje ugroženih školjaka (prstaca i plemenitih periski) 
  • ugrožavanje morskih kornjača

Dozvole

Za obavljanje rekreacijskog i športskog ribolova u ribolovnom moru Republike Hrvatske potrebna je dozvola, bez obzira obavlja li se sa obale ili iz brodice.  

Iznimno, bez dozvole rekreacijski ribolov mogu obavljati osobe mlađe od 14 godina odmetom s jednim povrazom sa ili bez korištenja štapa.

U športskom ribolovu dozvoljena je upotreba podvodne puške (osobama starijima od 16 godina), bez upotrebe ronilačkih aparata, a po jednom ribolovcu dozvoljeno upotreba do dva komada podvodne puške.

Rekreativni ribolov je u Hrvatskoj dozvoljen, no uz dozvole koje se mogu kupiti na stranicama Ministarstva poljoprivrede.  Mogu se kupiti dozvole za 1, 3 ili 7 dana i godišnje dozvole.

Sigurnost

Goste je također važno uputiti u sigurnosni aspekt ribolova:

  • Gosti su sami odgovorni za rukovanje udicama i ribolovnim alatima
  • Gosti koji se bave podvodnim ribolovom moraju roniti u parovima ili uz nadzor. Skiper je dogovoran za brod te ne može ostaviti brod da bi nadzirao gosta podvodnog ribolovca
  • Djeca koja pecaju moraju biti pod nadzorom roditelja

Utjecaj na okoliš

I rekreativni ribolov ima utjecaja na okoliš, te bi se rekreativno pecanje, osobito bez dozvole,  kao nepotrebno ugrožavanje morskih životinja trebalo obeshrabrivati. Sve i ako kupe dozvolu, gostima se može predložiti da uznemiravanje okoliša koje uzrokuje pecanje kompenziraju djelom dobrim za okoliš, kao što je skupljanje naplavina